Announcement
Collapse
No announcement yet.
ISLAM - Ehyagare hoghoghe bashar
Collapse
X
-
[QUOTE=donsaeid][B][SIZE="4"]رئيس دانشگاه تهران انبياء را بنيانگذار حقوق بشر خواند و گفت: اسلام احياگر اين حقوق است و امروز هم ميتواند نقش احياگري را ايفا كند.
doroud bar shoma ham mihan
hich dalili nemishe harc hi chan ta jireh khoreh vabasteh be dolate bio liaghat bege hamoon bashe.
dar har soorat hoghooghe bashar dar zamane hakhamaneshian ham bood ke ba iraniha nebeshteh shod ke hanooz katibeh oon hast.
dar oon zaman islam hanooz vajood nadasht ke ehya kone ya nakoneh.
mokhalef nistam ke hala oonha ham hoghooghe khodeshoon ra raayat mikonand amma ehya garesh naboodand in ra hame midanand.
ba sepasLast edited by veesta; 03-12-2006, 12:43 AM.از برای ملتم ای زرتشت
لبخند و ترانه و رهایی بیاور
می خواهم باز شب میهنم را
در آن سپیده دمان دانا ، نظاره کنم...

چگونه با دشمنت به دوستی تا کنم؟
تو رخت زندان تن ات و من تماشا کنم؟
تو رخت زندان تن ات و من بمانم خموش؟
قسم به زن، نازنم اگر محابا کنم
اگرچه تلخ است حق، نمی توانم نهفت
زبان از آن بایدم که آشکارا کنم
-
Originally posted by donsaeidرئيس دانشگاه تهران انبياء را بنيانگذار حقوق بشر خواند و گفت: اسلام احياگر اين حقوق است و امروز هم ميتواند نقش احياگري را ايفا كند.
واقعا جای بسی شرم است که اسلام را احیاگر حقوق بشر بنامید
یک - دیه زن نصف دیه مرد است- آیه قرانتان است
دو- اینکه یک زن بتنهایی نمی تواند در دادگاه بعنوان شاهد باشد حتما باید دو زن بعنوان شاهد باشند - آیه قرانتان است
سه- زن محل کشت است و هرطور مرد بخواهد وارد کشتزار شود سوره گاو آیه 223 را رجوع کنید
مرد حق دارد هر چندتا زن دلش خواست بگیرد - آیه قرانتان است
زنان مسلمان حق ازدواج با مردان غیر مسلمان را ندارند ولی مردان مسلمان میتوانند با زنان غیر مسلمان ازدواج کنند - آیه قرانتان است
بگفته علی امام اول شیعیان در خطبه 80 زنان ناقص العقل هستند زنان عقل ندارند و
موارد دیگر
اسلام نه تنها احیاگر حقوق بشر نیست بلکه بر ضد حقوق بشر عمل می کند شما تمام جریانات تروریستی اخیر را ببینید همش از اسلام سرچشمه گرفته استمن قرآن را به چاه مستراح ریختم و سیفون کشیدم چرا که قرآن بدرد چاه مستراح میخورد
Comment
-
Shoma bia dine digei ro be man neshon bede ke behtar bashe? masihiyat mige zan khafe beshe beshine gosheye klisa. va 1000 ta chize dige. namehaye paulus ro bekhonid lotfan. dine eslam baraye zanan azadi avord. va hoghogheshono ehya kard. va in hoghogh hamchenan ke dar quran omade bayesti taghir bekone ba morore zaman va in fazifeye rahbarane dini bode ama dar in amr sahlangari shode.
va inke zan ziad begiran dalilesh bekhatere janghai ke dar sadre eslam etefagh oftad va kheili az mardha be shahadat residan baraye inke farzandane in zanha bi pedar nabashan va zanha baraye kasbe daramad be soye fesad keshide nashan in masale pish omad.
va in terorism az Islam sar cheshme nemigire balke az estekbar va feshar va zolme ke sarcheshme migire.نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران

صادق هدايت؛ بوف کور
Comment
-
Originally posted by donsaeidShoma bia dine digei ro be man neshon bede ke behtar bashe? masihiyat mige zan khafe beshe beshine gosheye klisa. va 1000 ta chize dige. namehaye paulus ro bekhonid lotfan. dine eslam baraye zanan azadi avord. va hoghogheshono ehya kard. va in hoghogh hamchenan ke dar quran omade bayesti taghir bekone ba morore zaman va in fazifeye rahbarane dini bode ama dar in amr sahlangari shode.
va inke zan ziad begiran dalilesh bekhatere janghai ke dar sadre eslam etefagh oftad va kheili az mardha be shahadat residan baraye inke farzandane in zanha bi pedar nabashan va zanha baraye kasbe daramad be soye fesad keshide nashan in masale pish omad.
va in terorism az Islam sar cheshme nemigire balke az estekbar va feshar va zolme ke sarcheshme migire.
من با ادیان دیگر کاری ندارم برای اینکه کاملا بی دین هستم و دین را زائیده ترس بشریت میدانم ولی با توجه به حقایقی که در مورد اسلام نوشته ام و با صراحت به نوشته هایم ایمان دارم که اسلام دین ترور و وحشت است و از آعاز بنا بر پایه تروریسم استوار است
اگر سوره بفره - توبه - محمد - فرقان و ... را بخوانید متوجه می شوید که اسلام و قرآن همیشه دم از کشت و کشتار می زند اما درمقابل یهودیت مسیح و یا زرتشت باوجود ایرادها و اشتباهاتشان ادیان مهر و محبت و دوستی میباشندمن قرآن را به چاه مستراح ریختم و سیفون کشیدم چرا که قرآن بدرد چاه مستراح میخورد
Comment
-
[QUOTE=donsaeid]از برای ملتم ای زرتشت
می خواهم باز شب میهنم را

Comment
-
hoghogh khareg az ghanoon keshvari yek khab ast.
ghanoon kheshvar ma ta behal roi yek islam roshnfekr va hasel khiz moghararr shodeh va be harkas vazifeieh moshakhasin irad kardeh ast "women angel of huose" ra ma ebda nakardim va hamantor ke dide mishvad dar orupa dar zaman romantisism (ke yeki az zamanhai derakgshan anha boodeh)zan gia asli khod ra peyda kardeh ast
Comment
-
Dorod be shoma azizan...
Veesta jan...
Dine khodaie Zartosh ke Tanha Peighambare iraniast moteasefane dar keshvare azizemon ba na mehrabani movajeh shode...
Va etelaate kami az an ast...
Va bayad begoyam ke in goftar: "Kerdare nik Goftare nik Pendare nik" (radife daghighesho alan be hozor nadaram. ba mazerate faravan) dar tamamie adian bad az an estefade sshode.
Ama begozarid yek chiz ra begoyam...
Dine eslam dar gharb morede na mehrabani va hatke hormat gharar gerefte...
Va harja ke mitonan say dar in daran ke in ra dini gheire ensani va khashen jelve bedan...
Agar shoma Torat va Ketab moghadas ra bekhonid (makhsosan torat) vaghean chize khashentari nist age bekhahim be khoshonat ha fekr konim.
Masalan Dine eslam ra ba afradi divane mesle X va Y ( dont want to use names) rabt midahand va migoyand ke in ashkhas namayandegane dine eslam hastan...
Aya man dar moghabel bayad dine masihiat ro ba raise groupe KKK (ke groupe kheili mazhabie masihi ast) rabt bedaham? ya yahodiat ra ba haman chizha ya kasani ke bachehaye zire dah sal ra dar kochehaye gaza ya koshtare jonobe lobnan.. ya hokomate sasani va zolmeshon be mardome iran...
tanha chizi ke man migam...
Ehtareram baraye yek digar...
Azadie dini...
Va baz Ehteram baraye yek digar va eteghadate yekdiger...
va mobareze ba fundamentalism...
In hafte hafte vahdat ast... va tanha chizi ke ehtiaj darim in ast ke vahdat dasshte bashim va be yek digar zor nakonim ke man behtaram va bia jozve groupe man besho...
Dorod veesta jan.... man saeid hastam va khoshhal mishdam esme rasaye shomaro ham bedonam...
Ya Haghنه غزه نه لبنان جانم فدای ایران

صادق هدايت؛ بوف کور
Comment
-
Originally posted by donsaeidDorod be shoma azizan...
Veesta jan...
Dine khodaie Zartosh ke Tanha Peighambare iraniast moteasefane dar keshvare azizemon ba na mehrabani movajeh shode...
Va etelaate kami az an ast...
...............
Dorod veesta jan.... man saeid hastam va khoshhal mishdam esme rasaye shomaro ham bedonam...
Ya Haghاز برای ملتم ای زرتشت
می خواهم باز شب میهنم را

Comment
-
رييسجمهور سابق كشورمان با تاكيد بر وحدت مسلمانان تصريح كرد كه پيشرفت علمي كشورهاي اسلامي خوشحالي جهان اسلام را موجب ميشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمد خاتمي، رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها روز شنبه در جشن وحدت به مناسبت ميلاد باسعادت پيامبر اعظم (ص) و هفتهي وحدت در مصلاي گرگان سخنراني كرد.
وي كه با دعوت آيتالله نورمفيدي، نمايندهي مقام معظم رهبري در استان گلستان و امام جمعهي گرگان در اين مراسم حضور يافته بود، با تبريك ميلاد مسعود رسول اكرم(ص) و امام صادق (ع) همچنين گفت: در آستانهي سالگرد شهادت نمايندگان سابق استان گلستان در مجلس شوراي اسلامي و به پاس خدمات و نيت خيري كه اين عزيزان داشتند، از خداوند ميخواهم كه آنها را با پيامبر خود محشور گرداند.
خاتمي استان گلستان را داراي عظمتهاي تاريخي و ظرفيتهاي فراواني دانست، اما ضريب برخورداري اين استان را متناسب با ظرفيتهايش ندانست.
رييسجمهور سابق گفت: خوشبختانه گامهاي زيربنايي براي تحول در استان گلستان برداشته شده كه به ثمر رسيدن آنها زمان ميخواهد و بايد خلاها با همت مسوولان پر شود. اميدواريم همهي ما بتوانيم به مردم خوب و نجيب استان گلستان دين خود را ادا كنيم.
خاتمي با اشاره به همزيستي مسالمتآميز طوايف، مذاهب و اقوام مختلف استان گلستان اين خصوصيت را نشانگر همبستگي و وحدت در اين استان دانست و آن را نشاندهندهي ظرفيت بالاي اين مردم ذكر كرد.
وي با اشاره به نقش روحانيون شيعه و سني در حفظ همبستگي و وحدت مردم گلستان، از نقش ممتاز عالم روشنانديش و دلسوز آيتالله نورمفيدي تجليل كرد و ايشان را از افتخارات ايران و سرمايهي گرانسنگي براي استان گلستان كشور و عالم تشيع دانست.
خاتمي در آغاز سخنانش از تمامي گرگانيها و كساني كه در اين جشن حضور داشتند، تشكر كرد و گفت: اسلام داراي روح و پيكر است، پيكر اسلام در قالب مناسك و آداب و آيينها تجلي پيدا ميكند. اسلام داراي يك روح است كه نشناختن آن سبب ميشود دين را مثل اجزايي پراكنده و بدون ارتباط با يكديگر درك كنيم.
رييس جمهور سابق تاكيد كرد: درك نكردن روح دين باعث ظاهرپرستي ميشود، قالبها وسيلهاي براي تحقق روح دين هستند و اگر روح از پيكر جدا شود، روز به روز پيكر ضعيفتر و ناتوانتر ميشود.
خاتمي ادامه داد: ظاهرگرايان با تحميل زور و خشونت ميخواهند قالب را سرپا زنده نگه دارند، در حالي كه پيكري كه روح در آن نيست، خود به خود متلاشي ميشود و پيكر صرف، با تفكر بيگانه است. همواره ظاهر نميتواند برطرفكنندهي مشكل باشد.
خاتمي در ادامه، توحيد و معاد را دو محور اساسي روح اسلامي دانست و با بيان اين كه بايد عالمان و محققان و دينشناسان براي تبيين روح اسلام تلاش كنند، گفت: حقيقت و روح، منشا آفرينش است و فراتر از آنچه ميبينيم و ميشنويم امر متعالي و مقدس الهي است.
وي گفت: معاد در اسلام نشاندهندهي جنس متفاوت انسان با بقيهي موجودات است. معاد به جاودانه بودن انسان معنا ميدهد و انسان جاودانه، انساني مسوول، وظيفهشناس در برابر خدا، انسانها و حتي طبيعت است. عدالت، آزادي و آگاهي روح اسلام است. عدالت در عرصهي زندگي و آزادي در عرصهي حيات اجتماعي و آگاهي انسان.
خاتمي گفت: انسان در سايهي توحيد از تنگناي وجود فاني خود رها ميشود تا جاودانه گردد و متصل شدن به جان جهان، چشم جانبين و جهانبين ميخواهد كه در عرفان اسلامي ترسيم شده است. توحيدي كه در عرفان اسلامي تجلي يافته است، بالاترين نيروها را به انسان ميبخشد و او را از هر چيزي بينياز ميكند.
خاتمي با اشاره به عظمت روح عرفاني در اسلام، انسان كامل را پيامبر اسلام (ص) دانست.
وي در عين حال با بيان اينكه توحيد با يك خطر روبهروست، گفت: ممكن است بينش عارف او را چنان در معنا غرق كند كه واقعيتهاي زندگي را نفهمد و حتي رويدادهاي اطراف خود را درك ننمايد و از واقعيتها دور شود. توحيد در عرفان اسلامي تنها در عرصهي جان تجلي پيدا نميكند، بلكه در عرصهي حيات اجتماعي هم تجلي دارد.
به گفتهي وي، در متن توحيد اسلامي، توحيد در جهت برخورداري از مزاياي زندگي و رفع خطرهاي پيش روي اوست و مظهر اين تفكر در جامعه و زمانهي ما امام خميني (ره) بود.
رييسجمهور پيشين افزود: اين عارف سالك، رهبر يكي از بزرگترين انقلابهاي جهان بود و در عين حال دغدغهي رفع مشكلات مردم را داشت. با استبداد مبارزه كرد و پيشنهاد استقرار نظامي نوين و مردمسالار را داد.
رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها همچنين عدل را پايهي همهي آفرينش دانست و هدف بعثت پيامبران را خيزش جامعه به سوي برپايي عدل توصيف كرد.
خاتمي گفت: عدالت در سلسلهي علل احكام است و همواره حكم اسلام حكم عادلانه است. از ديد اسلام، انسان، آزاد، داراي بصيرت و مختار است. در اسلام همواره بر نفي خودپرستي و نفي ديگرپرستي، آزادسازي از قيد سنتها و رهايي از قيودي كه بنياد آن سليقهي فرد باشد، تاكيد شده است.
وي تصريح كرد: اصولا نظامي كه بنيادش سليقهي فرد باشد، مطلوب انسان نيست. خداوند انسان را آگاه دانسته است و معتقدم كه توحيد و معاد در عرصهي فراتاريخي و عدالت و آزادي در عرصهي حيات اجتماعي انسان، روح اسلام به شمار ميروند و مسلمين بايد تلاش كنند روح اسلام را دريابند. نميتوان از مردم خواست متحد باشند، ولي نسبت به برخي از بخشهاي جامعه تبعيض قائل شد. در اسلام تبعيض قومي، گروهي ، جنسيتي و نژادي محكوم است. بايد انسانها تصور كنند كه نگاه مساوي نسبت به آنها وجود دارد.
خاتمي همچنين با اشاره به تلاشهايي كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي براي رفع تبعيض و برقراري عدالت انجام شده، گفت: معتقدم در هشت سال گذشته كارهاي خوبي در اين زمينه انجام شده و اطمينان دارم دولت فعلي و دولتهاي بعدي اين مسير را ادامه خواهند داد.
رييسجمهور پيشين خاطرنشان كرد: پايهي وحدت اين است كه انسانها، مساوي و داراي امتيازات و امكانات برابر باشند. نبايد آنقدر بر فرعيات تكيه كرد كه اصول به فراموشي سپرده شود. اگر ايران سرافراز و مقتدر را براي همه ميخواهيم بايد همه در دردها، مشكلات و شيرينيها اشتراك داشته باشند.
خاتمي در ادامه به اشاره به تفرقهافكني دشمنان در كشورهاي اسلامي گفت: از طرفي براي تفرقه و جنگ داخلي در كشورهاي اسلامي از سوي دشمنان تلاش ميشود و از طرفي حركت وحشتناك اسلامترسي در سطح افكار عمومي مطرح ميشود. اين درد مشترك جهان اسلام است كه بايد در برابر آن حساس و متحد باشيم.
وي گفت: امروز وجود خنجر خونيني در پهلوي پيكر جهان اسلام ( رژيم صهيونيستي)، درد مشترك ما مسلمين است.
بر اساس گزارش ايسنا، خاتمي در پايان از مسلمانان درخواست كرد با يكديگر متحد باشند و افزود: پيشرفتهاي كشورهاي اسلامي در عرصهي دانش و علوم و فنون باعث خوشحالي جهان اسلام ميشود.
در ابتداي اين مراسم مديحهسرايي پيامبر گرامي اسلام (ص) انجام شد و پس از آن گروه موزيك لشگر 30 پيادهي گرگان سرود وحدت را اجرا كرد. پس از آن نيز آيتالله نورمفيدي، نمايندهي ولي فقيه در استان گلستان و امام جمعهي گرگان به ايراد سخن پرداخت.
وي تصريح كرد: موضوع وحدت موضوعي نيست كه در دورهي ما مطرح شده باشد، بلكه وحدت مسلمين از زمان بعثت حضرت رسول (ص) موضوعيت داشته است.
آيتالله نورمفيدي افزود: هميشه بر وحدت مسلمانان تاكيد شده است و خداوند هم در قرآن ميفرمايد پيامبر(ص) و همهي پيروان او (مسلمانان) در مقابل كافران احساس ضعف و انفعال ندارند. يكپارچگي و وحدت مسلمين در متن آيات قرآن، متن سيرهي حضرت رسول (ص) و متن سيرهي ائمهي اطهار مورد تاكيد قرار گرفته است. امروز دنياي كفر شاهد بيداري مسلمانان در سراسر جهان است. وظيفهي ديني و اسلامي مسلمانان اين است كه در مسير اعتقاداتشان با اتحاد و صفا و صميمت در كنار يكديگر زندگي كنند.
وي با اشاره به وحدت شيعه و سني در استان گلستان، اين استان را الگوي خوبي براي وحدت مسلمانان توصيف كرد.
بر اساس اين گزارش آيتالله موسوي بجنوردي نيز در اين سفر خاتمي را همراهي ميكرد.نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران

صادق هدايت؛ بوف کور
Comment
-
حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمد خاتمي دوشنبه شب در جمع متفكران، اصحاب فرهنگ و نخبگان كشور بحرين و منطقه، در محل هتل گلف شهر منامه سخنراني كرد.
به گزارش ايسنا به نقل از سايت خاتمي، رييس موسسه بينالمللي گفتوگوي تمدنها و فرهنگها در اين سخنراني كه با عنوان "جهان اسلام بين ديروز، امروز، فردا؛ بيمها و اميدها" و در مراسمي به دعوت مركز فرهنگي شيخ ابراهيم آل خليفه سخن ميگفت، اظهار داشت: امروز در تقسيمبنديهاي مطرح در مورد جوامع بشري، از جهان اسلامي، در برابر جهان مسيحي، جهان غربي، جهان چيني، جهان هندي و نظاير آن بسيار مي شنويم و در برابر تمدن غربي نيز از تمدن اسلامي سخن ميرود. ترديدي نيست که در دورهاي از تاريخ، تمدن درخشاني به نام تمدن اسلامي تحقق يافته که جامعه و تاريخ بشري را تحت تأثير خود قرار داده و آثار و مأثر فراواني نيز بر جاي گذاشته است. اما آيا آنچه به نام تمدن اسلامي شهرت يافته، عين اسلام است؟ كه در جريان بحث، اين پرسش پاسخ خود را خواهد يافت.
وي در ادامه با بيان ديدگاهش درباره تمدن اظهار داشت: انسان مانند هر موجود زنده ديگر، داراي نيازهايي است. اما علاوه بر آن خصلت ويژه پرسشگري دارد، به اين معني که آدمي هرگاه در برابر امر مجهول قرار مي گيرد، درباره آن پرسش و تلاش ميکند آن پرسش را پاسخ گويد. همچنانکه به لحاظ مادي، زيستي و معنوي نيازهايي را در درون خود احساس ميکند و به کمک انديشه و اراده خود در صدد رفع آنها بر مي آيد. تا آنجا که ما ميدانيم انديشه و منشأ آن، پرسش و آنگاه ناآرامي براي يافتن پاسخ، مختص انسان است و انسان موجودي است که براي رفع نيازهاي خود، بايد به انديشه و اراده - که مختص اوست- متوسل شود.
خاتمي گفت: به نظر من تمدن عبارت است از پاسخي که انسان آگاه و مختار به پرسشها و نيازهاي خود ميدهد و فعلاً اجازه بدهيد تا برسر اين موضوع توافق کنيم که جنبه به اصطلاح سخت پاسخها، يعني نحوه زندگي جمعي، ارتباطات، وسائل و ابزار رفع نيازها، سيستم، نظام و شيوه اداره جمعيت و نهادهاي اجتماعي را تمدن نام بگذاريم و جنبه نرم پاسخها يعني عادتها، بينشها ، ارزشگذاريها و سنتها را فرهنگ بناميم. گفتني است هر تمدني با فرهنگ خاصي مناسبت دارد و ميان فرهنگ و تمدن تأثير و تأثّر متقابل و رابطه ديالکتيکي برقرار است؛ اما چنانکه بعداً اشاره خواهد شد فرهنگها از تمدنها ديرپاترند.
اين اندشمند مسلمان ادامه داد: اگر تمدن پاسخي به پرسشها و نيازهاي آدمي است، بسته به نوع پرسش و نياز، نوع تمدنها نيز تفاوت مي کند و از آنجا که دست کم، بخش قابل توجهي از پرسشهاي آدمي دم به دم تغيير ميکند، لاجرم پاسخهاي متفاوتي را نيز طلب ميکند. به همين جهت است که ما در تاريخ، شاهد زايش، رويش و اضمحلال تمدنها هستيم که خود نشانه جان سيال آدمي در عرصه هستي است.
آنچه در عرصه تاريخ به نام تمدن اسلامي تحقق يافت، ناشي از تلاش فکري، اجتماعي و عملي مسلمانان بود، براي پاسخ دادن به نيازهاي خود بر اساس بينشي که آن را بينش برگرفته از قرآن و اسلام ميدانستند و شايان گفتن است که با اهتمام اسلام به انديشه و شأن عقلاني و اختيار آدمي، جان مسلمانان براي آفرينش جهاني ديگر که ظرف تمدن اسلامي شد، آماده گشت.
خاتمي با بيان اينكه اما امروز با دوران درخشان اوج تمدن اسلامي فاصله زيادي داريم، اظهار داشت: سخن بر سر اين است که آيا امروز، مسلمانان بايد در صدد احياي تمدني باشند که ديگر وجود ندارد يا اگر هست به شدت تحتالشعاع تمدن غربي است؟ و يا اينکه بايد در هاضمه تمدن جديد و فرهنگ متناسب با آن هضم شوند و مدرنيته و سکولاريسم و ليبراليسم را که تجليات تمدن جديداند، همچون فن و علمِ جديد بپذيرند؟ يا در ميان اين دو قطبِ متضاد، راه سومي وجود دارد و آن آفرينش تمدني نوين است که در عين برخورداري از مزاياي تمدن جديد، داراي خلاها و کمبودهاي آن نباشد؟
پس از طرح اين پرسش اساسي و پيش از پرداختن به پاسخ آن خوب است تصويري از وضعيت و موقعيتي که جهان اسلام در آن به سر مي برد به دست دهيم.
جهان اسلام يک واقعيت پيچيده و تودر تو است که شناخت همه ابعاد و شؤون آن گرچه دشوار است ولي گريزي از تلاش براي اين شناخت نيست.
جهان اسلام و بهخصوص خاورميانه که بايد آن را قلب جغرافياي جهان اسلام دانست، در موقعيت بينظير ژئوپولتيک و ژئواستراتژيک عالم قرار دارد. به گونهاي که همه عالم بهخصوص جهان پيشرفته صنعتي چه به لحاظ انرژي، چه به لحاظ ارتباطي و چه به عنوان بازاري پر رونق شديداً به آن نيازمند و وابسته است.
جهان اسلام علاوه بر اين داراي سابقه درخشان تمدني است و دنياي متمدن مدرن نيز سخت وامدار آن است و کسي هم اين وامداري را انکار نکرده است. مسلمانان بودند که غربيان را با منشاء حيات تاريخي و اجتماعي خويش يعني انديشه و تمدن يونان و روم آشنا کردند و زمينه رنسانس را پديد آوردند.
غربيان علاوه بر آنچه در نقطه تماس دو جهان در اندلس و شمال آفريقا از مسلمانان آموختند، در جريان جنگهاي صليبي با دنياي شگفت انگيزي آشنا شدند که به کلي با وضع عقبمانده و تاريکشان تفاوت داشت و همين آشنايي سبب تلاش آنها براي ساختن جهاني تازه شد؛ تلاشي که به استقرار تمدن جديد انجاميد.
اما جهان اسلام با وجود آن سابقه درخشان و با وجود موقعيت ممتاز جغرافيايي و انبوه ثروت خامي که در درياي آن غوطهور است، با کمال تأسف به علل گوناگون، امروز دچار نوعي عقبماندگي است و بيش از يکصد سال است که بسياري از انديشمندان و مصلحان جهان اسلام به اين انحطاط آگاهي يافتهاند و براي رهايي از آن تلاش مي کنند. ميتوان گفت که حالت امروز ما شبيه همان حالتي است که از حدود قرنهاي 12 و 13 ميلادي از جمله در اثر آشنايي با جهان اسلام براي جهان غرب حاصل شد. با اين تفاوت که تجربه غرب در موقعيتي کاملاً متفاوت با موقعيت امروز جهان اسلام رخ داد. دستکم اين تفاوت آشکار را نبايد از نظر دور داشت که غرب در حالي تجربه خود را شروع کرد که تمدن هاي ديگر از جمله تمدن اسلامي دوران رکود و ضعف خود را ميگذراندند و غرب توانست بدون دخالت خارجي از درون و با درگيري نيروهاي قديم و جديد راه خود را به آينده بگشايد. در حالي که جهان اسلام که امروز به لحاظ علمي، اقتصادي و فن آوري در مرحلهاي به مراتب فرودستتر از غربيهاست، در هنگامهاي تجربه جديد خود را آغاز کرده که از هر طرف به لحاظ فکري، سياسي، فرهنگي، علمي و اقتصادي محاط در تمدني است که معالاسف پايه اقتدار خود را در بيرون مرزها، بر سلطه بيچون و چرا بر آنچه غيرغربي است، نهاده است.
رييس موسسه بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها در ادامه گفت: امروز جهان اسلام از درون و بيرون به رنجهايي مبتلاست که درمان آنها آسان نيست و من به پارهاي از آنها اشاره مي کنم:
1- جهان اسلام قرنها تحت سلطه خودکامگي بوده است که اغلب نيز اين استبداد بهنحوي با دين و فلسفه توجيه ميشده است و حاصل آن نوعي استبدادزدگي در متن عاطفه تاريخي و فرهنگي مسلمانان بوده است. در واقع استيلاي استبداد، ذهنيت و عادتهايي را در جامعه ايجاد کرده است که پالايش آن امري دشوار ولي براي ساختن آيندهاي بهتر، گريزناپذير است.
به نظر ميرسد که يکي از مهمترين مراحل تحول تازه در جهان اسلام، رهايي از اين استبدادزدگي تاريخي و انتقال به دوراني است که با رسميت يافتن ملت به معني فلسفي- جامعهشناختي آن، شاهد استقرار دولت- ملت در کشورهاي اسلامي باشيم؛ به گونهاي که حکومت ناشي از اراده ملت، تحت نظارت و در اختيار او باشد. در اين مورد تنها تمايل کافي نيست بلکه چنين وضعيتي نيازمند فرهنگ و ذهنيت متناسب است و مبارزه علمي و فرهنگي و تربيتي با استبدادزدگي ذهني مسلمانان و آثار عملي آن يکي از مهمترين وظايف روشنگري و تربيتي و فرهنگي در جهان اسلام است، و کساني در اين زمينه شايستگي حضور و اقدام دارند که پيشتر جان خود را از عميقاً از آثار و بقاياي فرهنگ استبدادي نجات داده باشند.
2- پيشتر در مورد نسبت ميان تمدن و فرهنگ سخن گفتم و اشاره کردم که هر تمدني با فرهنگ خاصي مناسبت و سازگاري دارد. ولي فرهنگ چون با عمق وجود و وجدان آدمي سروکار دارد، ديرپا تر از تمدن است. چه بسا تمدني از ميان برخيزد و جامعهاي تحت تأثير تمدني ديگر قرار گيرد، ولي فرهنگ متناسب با تمدنِ از ميان برخاسته، براي مدتها در متن جان اجتماعي جامعه باقي بماند و اين امر خود باعث تضاد دروني و دوگانگي شخصيت اجتماعي و آشفتگي فکري و اخلاقي خواهد شد.
امروز از تمدن اسلامي بايد در کتابهاي تاريخ و نيز آثار و مأثري که از آن باقي مانده است، سراغ بگيريم، نه از متن جامعه. امروز نه ابزارهاي رفع نيازهاي اقتصادي و اجتماعي، نه نحوه سکونت و بهره برداري از امکانات مادي زندگي و نه حتي شيوههاي حکمروايي و نهاد هاي متکفل آن در جوامع اسلامي شباهتي با آنچه در اوج اعتلاي تمدن اسلامي تحقق يافته بود، ندارد.
به عبارت ديگر تمدن غربي همچون يک سيل و بدون اختيار و انتخاب همه زواياي زندگي ما را فرا گرفته است. علم به معني جديد آن و تکنولوژي به عنوان غولآساترين حاصل علم تجربي ( Science ) از غرب به همه جهان غيرغربي سرازير شده است. نحوه سکونت و امرار معاش، ضوابط شهرنشيني و توليد و هزاران شأن ديگر مدني در جوامع ما به شدت متأثر از غرب است. ولي در همين حال جان ما هنوز متأثر از فرهنگي است که مناسبتي با اين تمدن ندارد و اين تضاد، بخشهايي از جامعه ما را به نوعي لجاجت غيرمنطقي در نفي کامل تمدن غرب، براي نگاهباني از سنت و بخش ديگري را به نفي کامل سنت براي متجدد شدن و بخش عمدهتري را به نوعي آشفتگي فکري و ذهني رسانده است.
بازار نزاع سنت و تجدد بيش از يک قرن است که در جوامع اسلامي به گونههاي مختلف گرم است. در سخنراني اخير خود در برلين در مورد اسلام و سکولاريسم گفتم که طرح چنين موضوعي که البته پرداختن به آن ضروري است، خود حکايتگر يک سوءتفاهم تاريخي ميان شرق و غرب است.
يکم: چرا از نسبت اسلام و سکولاريسم پرسش ميشود و اين پرسش به موضوع عامتر دين و سکولاريسم تعميم داده نميشود؟ گويا همه اديان تکليف خود را با سکولاريسم مشخص کردهاند. يعني تسليم اين پديده جهان متمدن شدهاند و تنها اسلام است که بايد در آن مورد وضع خود را مشخص کند؟ در حالي که دين به طور کلي به امر مطلق و امر قدسي و متعالي معتقد است و در جهان قدسيزدايي شده است که سکولاريسم پديد ميآيد؛ پس موضوع، موضوع دين و سکولاريسم است.
دوم: امور انساني که آگاهي و اراده انسان در آن دخيل است، به شدت متأثر از شرايط زماني و مکاني است. بنابراين تعميم آنچه در شرايط، زمان و مکان ويژهاي رخ داده است، به آنچه که فاقد چنين شرايط و موقعيتي بوده است، پيش از آنکه مطلوب يا نامطلوب باشد، به لحاظ علمي نادرست است.Last edited by donsaeid; 04-18-2006, 03:17 PM.نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران

صادق هدايت؛ بوف کور
Comment

Comment