Announcement

Collapse
No announcement yet.

Bare Dige Dar Tehran!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Bare Dige Dar Tehran!!

وقتی می*خواهم برای بار سوم به ايران سفر کنم ، بازهم دچار دلهره می*شوم. از چند روز قبل بی*خوابی به سراغم می*آيد و چنان احساسات متضادی دارم که نمی*دانم علت دلواپسی*ام کدام يک از آنهاست. اما وقتی به ايران می*رسم ، مانند دفعات قبل هيجان زده و شوکه نمی*شوم اما بازهم چيزهائی است که آدم را به تعجب وامی*دارد. در اين سفر حواسم را جمع می*کنم و ياد می*گيرم که خودم بايد از خودم مراقبت کنم. موقع راه رفتن سرم را پائين می*اندازم ، مجذوب ساختمانهای سر به آسمان کشيده و يا کوه دماوند نمی*شوم ، فراموش نمی*کنم که خيابانهای تهران برا*ی پياده روی مناسب نيستند و با نشان دادن کمی استعداد می*توانم عبور از خيابان بدون کمک را ياد بگيرم.

بيدار شدن از خواب در تهران اگر در يکی از خانه*ها*ی دنج شمال شهر ساکن نباشی نيازی به ساعت شماطه*ای ندارد. اگر بعد از اذان صبح شانس پيدا کنی و بتوانی دوباره بخوابی آنقدری طول نمی*کشد که ماشين*های شهرداری و وانت بارهائی که ساعت ٧صبح آماده*اند وسائل کهنه را بخرند از راه می*رسند. زندگی در تهران با سر وصدا شروع می*شود و برای بعضی مشاغل به سختی می*شود گفت روز کاری کی تمام می*شود و دوباره چه زمانی شروع می*شود. کسانی هم سر کار می*روند گوئی ماموريت بيدار کردن بقيه را هم به عهده دارند. مهم نيست که ماشين*ها چه مدلی باشند و چه ارزشی داشته باشند همه به در بازکن الکترونيکی مجهز هستند که با سر و صدائی گاه بيشتر از موتور ماشين در آنرا باز می*کنند.

ماه رمضان است و از نگرانی گرسنگی و تشنگی طول روز، صبحانه برای خيلی*ها وعده اصلی غذا شده است که من هم از آنها مستثنی نيستم.

ساعت ده صبح روبروی دانشگاه تهران جمعيت جوان موج می*زند. مدرسه*ها و دانشگاه*ها شروع شده*اند و همه در تدارک تهيه لوازم تحصيلی هستند. ديوارهای دانشگاه تهران پر از شعارهائی است که به ماه رمضان بر می*گردد و سخنان رهبر. تبليغات سياسی به وضوح نسبت به چندماه قبل بيشتر شده است.
    آنچه بيشتر از همه توجهم را جلب می*کند حضور بی شمار جوانان است. فرق نمی*کند که در شمال شهر باشی و يا جنوب شهر ، خيابانها ، کافه*ها و فروشگاه*ها در قرق جوانان است. تصور اينکه آينده اين گروه چه می*شود و وضعيت فعلی آنها چگونه است داستانی است که هر چه بيشتر پی*گير آن می*شوی کمتر از آن سر در می*آوری و نگرانی آدم بيشتر می*شود. وجود دانشگاه*های آزاد در سرتاسر ايران بی*آنکه کيفيت آموزشی آنها مورد توجه قرار گيرد گروه زيادی از اين جوانان را دانشجو کرده است. انتخاب رشته تحصيلی*شان نه بر اساس علاقه که به دليل امکانات موجود و يا شرائط مالی خانواده*ها بوده است. به همين جهت می*توان حدس زد که بازار کار آتی در ايران از کسانی تشکيل می*شود که کار برايشان جذابيت خاصی ندارد و از هر گونه خلاقيتی تهی است.
    مسئله سربازی از موضوعات ديگری است که خانواده*ها را به خود مشغول کرده است. عده*ای از زن و شوهر*ها برای اينکه مانع از سربازی رفتن پسرشان بشوند از هم طلاق می*گيرند تا فرزندشان به عنوان سرپرست مادر از سربازی معاف شود. موضوع سربازی به بلاتکليفی جوانان دامن می*زند. ماه*های انتظار و ماندن در خانه آنها را دلگير و کسل می*کند. وضعيت بازار کار بد است و يافتن کار برا*ی خيلی*ها با حقوق مناسب غيرممکن است. در اينجا بايد ذکری هم کرد از مناسبات خانوادگی در ايران و روابط اجتماعی که هر کاری را در شان فرزندانشان نمی*دانند و جوانان در خانواده*های متوسط و مرفه تا پايان تحصيلات خود در واقع هيچ تجربه کاری پيدا نمی*کنند و والدين جور مالی آنها را می*کشند.

ساعات کار اداری

برای گرفتن اجازه ترجمه مدارکی در وزارت علوم هستم. ساعات کار اداری در ماه رمضان از ٨صبح تا ٢ بعد از ظهر اعلام شده. همينطور که منتظر نشسته*ام يک حساب ساده می*کنم که تنها در اين واحد دولتی اگر صد نفر کارمند داشته باشد و ساعات کار روزانه ٨ساعت باشد روزی ٢٠٠ ساعت کم کاری می*شود و اين حساب در تمام ماه رمضان دراين واحد ٤٤٠٠ ساعت می*شود و يادم می*آيد به دعوای سنديدکاهای کارگری اروپا با کارفرما*ها برای تخفيف ساعت کار هفتگی. دوستم برای اينکه مرا از ناراحتی در آورد يادآور می*شود که کارمندان ادارات دولتی در اينجا اينقدرها هم کار نمی*کنند که کم کاری آنها در ماه رمضان ضرر جدی بزند. او در ضمن ياد آوری می*کند که در ضرب و تقسيم*هايم ساعات نماز را که در ماه رمضان طولانی*تر می*شوند و بی*حوصلگی ناشی از گرسنگی را هم منظور کنم.
    از وزارت علوم ما را به دانشگاه علامه طباطبائی می*فرستند تا دوست من اصل مدرک تحصيلی*اش را دريافت کند. من به سرم می*زند حالا که تا اينجا آمده*ام بپرسم چطور می*توانم من هم اصل مدرکم را بگيرم. نيم ساعتی نمی*گذرد که من با حيرت تمام مدرکم را دريافت می*کنم. بدون اينکه از من کارت شناسائی خواسته شود. دوست من که برای محکم کار*ی تمام مدارک لازم را همراه دارد موفق یه دريافت مدرکش نمی*شود. می*گويند که اين دانشگاه تا ١٠ سال بعد از تاسيس خود آرم نداشته و بعد از آنهم آنها فراموش کرده*اند مدرک او را صادر کنند و حالا خوش*نويسی مدرکش چندماهی طول می*کشد. حالا من با مدرکی که چندان مورد استفاده*ای هم ندارد از نادر کسانی در ايران هستم که در عرض يکروز توانسته کاری را انجام دهد.

گذری در خيابانهای تهران

حدود ظهر در راه بازگشت به خانه به زندان قصر سابق می*رسيم. ساختمان آن به شکل سابق باقی مانده و حياط آن به بازار تره*بار تبديل شده است. ياد روزی می*افتم که اوائل انقلاب اولين گروه زندانيان سياسی را آزاد کردند. آنروز هم آرزوی برچيدن شدن زندانها را داشتيم و امروزه علت نبود زندان در اينجا نه عدم نياز آن بلکه تغيير محل آن است. روز قبل روزنامه*ها از زندانی شدن هزاران نفر در روز خبر داده بودند. گروه بزرگی از زندانيان را کسانی تشکيل می*دهند که گرفتاری مالی دارند. موضوع مهريه و عدم پرداخت آنهم از دلايل ديگری است که مردان را راهی زندان می*کند.

در تهران به جز رانندگی که قوانين خاص خودش را دارد پارک کردن اتوموبيلها هم تابع شرايط خاصی است. يعنی علاوه بر قوانين راهنمائی و رانندگی در مورد پارک و توقف اتوموبيل*ها گروهی هم هستند که برای خود قانون دارند. آنها کوچه*ها و خيابانهای خاص خودشان را دارند و وضعيت پارک در آنجا را در دست دارند و در ازاء دريافت پولی که معلوم نيست نرخش را چه کسی تعيين کرده جای پارک در اختيار مردم می*گذارند. آنها نهايـت کوشش را می*کنند که از هر وجب جا حداکثر استفاده بشود. اين عده به غير از کارمندان شهرداری هستند که در کنار خيابانها از ماشين*های پارک شده پول دريافت می*کنند. وضعيت بد رانندگی و بی*دقتی به قوانين رانندگی باعث شده که مردم خود در صدد چاره*جوئی برآيند و مثلا با نصب تابلوهائی با نوشته پارک پنچر شخصا ماشين*هائی را که در جلو منزل انها پارک شود پنچر می*کنند و ظاهر اين نوشته*ها بيشتر از تابلوهای راهنمايی رانندگی مورد التفات قرار می*گيرند.

از ميدان توپخانه بطرف بازار خيابانها در قرق موتورسواران است. در نزديکی بازار هزاران موتور پارک شده*اند. صاحبان اينها موتورسوارانی هستند که حمل بار از بازار را به عهده دارند و در مواقعی که کسی عجله داشته باشد به عنوان وسيله نقليه سريع مورد استفاده قرار می*گيرند. وجود پيک*ها در تهران کار را بسيار آسان کرده است. آنها کار جابجائی نامه*های اداری و محموله*های شخصی را انجام می*دهند. مردم تمام تلاش خود را بکار می*گيرند که هر چه کمتر در ترافيک نفس*گير تهران بمانند با وجود اين هميشه تمام خيابانها شلوغ است.

ماه رمضان در تهران

در بازار ماه رمضان جدی است. صدای قرائت قرآن است و موعظه و روزه و ماه مبارک که مدام در معاملات مورد استفاده قرار می*گيرد. خريدار با اصرار اينکه با دهن روزه حوصله چانه زدن ندارد و فروشنده با تکرار اين جمله که با دهن روزه قيمت را زير قيمت خريد گفته است با هم کنار می*آيند.
    بازار خلوت است. اما دستفروشان همچنان با اصرار جنس خود را به مشتری عرضه می*کنند. باربران در ميانه تيمچه بر گاری*ها*ی خود لم داده*اند و انگار که افطار را انتظار می*کشند.
    از جنوب شهر که به شمال بروی با وجود اينکه از شلوغی خيابانها کاسته نمی*شود اما از گرمای هوا کم می*شود. در دو طرف بزرگراه*ها که درختکاری و چمن کار*ی شده است نفس کشيدن آسانتر می*شود. در بزرگراه مدرس هزاران متر زمين را مصلی تهران به خود اختصاص داده است که تنها در اعياد مورد استفاده قرار می*گيرد. اين محل گويا سابقا برا*ی ايجاد پارک در نظر گرفته شده بود. نزديک افطار رانندگان بی*حوصله*تر می*رانند و صف*های جلو مغازه*ها و رستورانهای محل فروش خوراکی*های ماه رمضان فشرده تر. بازار حليم و آش رشته و زولبيا باميه داغ است. آنها هم که روزه نمی*گيرند از مزايای ماه رمضان استفاده می*کنند. در بيشتر ادارات افطاری می*دهند. خيلی از کسانی که به تازگی به صف روزه بگيران پيوسته*اند در توجيه علت روزه گرفتنشان بی*آنکه نيازی به آن باشد از رژيم لاغری گرفته تا عدم امکان غذا خوردن در سر کار را ذکر می*کنند اما واقعيت اين است که جامعه به نسبت سالها قبل خيلی مذهبی*تر شده است. سفره انداختن ، نذری دادن ، نذر کردن در ميان گروهی رواج پيدا کرده که سابق بر اين در بند آن نبودند.
    هنگام افطار در ميدان تجريش همه چيز ناگهان سرعت می*گيرد. در کنار بساط دستفروشان بساط چای بر پا می*شود. اذان بلندگوی امامزاده صالح در همه سلولهایم رسوخ می*کند. در گوشه*ای از ميدان ساختمان بلند تازه سازی است که من با صدای اذان به داخل آن پرتاب می*شوم. باورم نمی*شود، با تفاوت يک چهارراه همه چيز فرق می*کند. پاساژی چند طبقه با فروشگاه*ها و کافه*های شيک و مدرن. آدم*های آنجا انگار از سمتی ديگر به اينجا آورده شده*اند. هيچکدام از آنها را نمی*شد در بازار آنسوی خيابان ديد. دختر و پسرهای جوان با ظاهری آراسته که در اروپا هم نظيرش كم پيدا می*شود در کافی شاپ*هايی به سبک اروپا نشسته*اند تا به محض تمام شدن اذان "اسپرسو" و "کافه گلاسه" بخورند که به هر کاری بيايد روزه را نمی*گشايد. در ليست نوشيدنی*های کافه نمی*توان حتی يک نام پيدا کرد که نشان از نوشيدنی*های وطنی داشته باشد.

جمع کردن ماهواره*ها

پارک جمشيديه حال و هوای خودش را دارد. وقتی کوه را بالا می*روی در سر هر پيچی الاچيقی است که با سليقه درست شده است و مامنی است که دختر و پسرها را در خود جای می*هد. به ندرت خانواده*ها در اينجا ديده می*شوند. هر جا چشم می*اندازی دختران و پسرانی هستند که در گوشه و کنار نشسته*اند و حضورشان ظاهرا اينقدر طبيعی است که توجه ماموران کوهستان را بخود جلب نمی*کند، اما يک زن توريست خارجی که روسری*اش کمی عقب رفته است ، وظيفه شناسی ماموران را به يادشان آورده و چند نفری گرد چند زن جمع شده*اند و با زبان شکسته و بسته از جرائم نقض رعايت حجاب می*گويند. روسريم را پائين*تر می*کشم و به حرفهای دوست ناشر همراهم دل می*دهم که ساعتی قبل از وزارت ارشاد باز گشته و از ٧ کتابی می*گويد که اجازه چاپ نمی*يابند. ٤کتاب با اينکه تا بحال سه بار اصلاح شده*اند بازهم می*بايد بررسی شوند می*گويد، مثل اينکه آنها خودشان هم حرف خودشان را باور ندارند. او از کسادی بازار کار کاغذ فروشان می*گويد و مشاغل حاشيه*ای که با تعطيل شدن روزنامه*ها و چاپ نشدن کتابها آسيب می*بينند. وقتی از وضعيت اقامتی آلمان می*پرسد نگران می*شوم، او از جمله کسانی بود که هميشه می*خواست بماند. يعنی اينقدر زندگی برايش سخت شده؟
    هوای کوهستان عالی است. دوباره جان می*گيرم و خاطرات از لابلای سنگ*ها سرک می*کشند. گرمای لذت آشنائی در جانم روان می*شود، مثل يادآوری يک حس عاشقانه که ناگهان از همه سلولهای آدم می*گذرد..........
    در بازگشت تلفنی خبر دار می*شوم که نبايد به خانه بروم. در خانه را بسته*اند و زنگ زدن من بی*فايده خواهد بود. کوچه مورد تهاجم ماموران ماهواره جمع*کن قرار گرفته است. روال کار به اينصورت است که کاميونی می*آيد همراه با ماشينی با ٥ مامور نيروهای انتظامی. در خانه*ها زنگ می*زنند و هر کس در را باز کرد بالا می*روند و ماهواره را باز می*کنند و از همان جا به کوچه پرتاب می*کنند. صاحب خانه موظف است که به مرکز نيروهای انتظامی مراجعه کند و باقی دستگاه را که در خانه مانده تحويل دهد و جريمه را هم پرداخت کند. کسانی که شانس می*آورند به موقع از اين تهاجم خبردار می*شوند در خانه را باز نمی*کنند اما معمولا خودشان همان روز ماهواره*ها را جمع می*کنند تا آبها از آسياب بيفتد. در همين رابطه شغل نان و آب*دار را کسانی دارند که به نصب دوباره ماهواره*ها اقدام می*کنند. وقت گرفتن از آنها زياد هم کار آسانی نيست. در مورد جمع کردن ماهواره*ها مردم تعبير و تفسير خودشان را دارند که ربط زيادی به برنامه*های دولت و مبارزه آن با تهاجم فرهنگی ندارد. مردم می*گويند تعدادی ماهواره مدل تازه وارد شده که بايد فروخته شود. تا وقتی اين قديمی*ها هستند که مردم مدل تازه نمی*خرند.

در کنار همه تضادها و تناقضات در تهران اين بار تضاد فصلی هم اضافه شده است. در هوای ٣٠ درجه تهران در خيآبانها لبوفروشان بساط خود را پهن کرده*اند. اما بازار بستنی فروشان هنوز هم گرمتر است. آنچه در تهران فصل و زمان خاصی ندارد کودکانی هستند که تا دير وقت شب در خيابان*ها دستفروشی می*کنند. سن بعضی از آنها به زحمت به ده سال می*رسد. اين کودکان زبان کودکی هم ندارند. حرف زدنشان به زبان معامله*گری بزرگسالانی می*ماند که می*خواهند به هر قيمت جنس خود را بفروشند. در مدت يکهفته در تهران به اندازه يک ديوان حافظ از آنها فال خريدم و هر بار چند کلمه*ای حرف برای دانستن اينکه مدرسه هم می*روند که همواره جواب منفی بود.

وقتی هواپيما ايران اير از فرودگاه مهرآباد پرواز می*کند تازه به ياد مقصد می*افتم. در ايران تمام حس و ذهن و عواطف آدم در همان جا می*ماند و شايد همين چيزهاست که سفر ايران را منحصر به فرد می*کند و قبل از آن آدم را به دلشوره می*اندازد.

Comment

Working...
    X