View Full Version : Ayatollah Haghshenas Died
donsaeid
07-23-2007, 04:17 AM
آيت*الله «حق*شناس» درگذشت
آيت*الله «عبدالكريم حق*شناس»، مدرس حوزه*هاي علميه تهران صبح امروز به ديار باقي شتافت.
اين عالم ديني پس از يك دوره بيماري در بيمارستان پارسيان جان به جان آفرين تسليم كرد.
وي از شاگردان آيت*الله شاه*آبادي، استاد عرفان امام خميني (ره) و از دانش*آموختگان دروس فقه و اصول آيت*الله العظمي بروجردي است.
همچنين مسجد و مدرسه امين*الدوله كه محل امامت جماعت و درس آيت*الله حق*شناس بود، در سال*هاي قبل از انقلاب كانون مبارزه با رژيم شاه بود.
چندي پيش محمود احمدي*نژاد در بيمارستان از وي عيادت كرد.
donsaeid
07-23-2007, 06:51 PM
پيكر آيت*الله «حق*شناس» صبح فردا تشييع مي*شود
پيكر مطهر آيت*الله «عبدالكريم حق*شناس» 8 صبح فردا از مقابل مدرسه عالي شهيد مطهري در تهران تشييع مي*شود.
آيت*الله «عبدالكريم حق*شناس»، كه از علماي بنام تهران به شمار مي*آمد، صبح امروز پس از يك دوره طولاني بيماري در بيمارستان* پارسيان اين شهر دار فاني را وداع گفت.
وي كه از شاگردان آيت*الله شاه*آبادي، استاد عرفان امام خميني (ره) و از دانش*آموختگان دروس فقه و اصول آيت*الله العظمي بروجردي بود، در مدارس علميه تهران به تدريس و پرورش طلاب علوم ديني مي*پرداخ
donsaeid
07-23-2007, 06:52 PM
زندگي*نامه مرحوم آيت*الله «حق*شناس»
آيت*الله حق*شناس كه صبح امروز در سن 88 سالگي دار فاني را وداع گفت، از عرفاي برجسته و اساتيد مبرز اخلاق مدارس علميه تهران به شمار مي*آمد.
مرحوم آيت*الله ميرزا عبدالكريم حق شناس(تهراني) در سال 1338 ه.ق برابر با 1298 ه. ش در تهران در خانواده*اي مذهبي ديده به جهان گشود.
* تحصيلات
وي تحصيلات مقدماتي و ادبيات را در محضر آيت*الله حاج شيخ محمدرضا تنكابني فرا گرفت و عرفان را نيز از محضر آيت*الله شاه*آبادي تلمذ كرد. ظاهرا بخشي از معقول را نيز غير از درس آيت*الله شاه*آبادي از محضر آيت*الله ميرزا مهدي آشتياني مدرس بزرگ حكمت و فلسفه آموختند.
زيرا روزي در بين سخنانشان فرموند: «ايشان - ميزرا مهدي آشتياني - بخش وجود ذهني را كه مي*فرمودند با عباراتي بسيار مغلق و خراباتي بيان مي*كردند.» كه دال بر استفاده ايشان از محضر آن حكيم بزرگ است، اما مدت اين كسب فيض مشخص نيست.
ايشان همچنين دروس فقه و اصول را در هجرتي كه به سال 1358 ه.ق به قم داشتند از محضر بزرگاني چون آيت*الله حجت و آيت*الله خوانساري و آيت*الله العظمي بروجردي فرا گرفتند. مدتي نيز از محضر فقه و اصول امام بهره*مند شدند و البته مراوداتي در بحث اخلاق با امام راحل نيز داشتند.
* هجرت به تهران
در سال 1373 ه.ق كه جناب حاج شيخ محمدحسين زاهد تهراني معروف به زاهد نفت فروش كه در مسجد امين*الدوله واقع در بازار وفات كردند، بنا به درخواست اهل مسجد و محل، آيت*الله بروجردي به آيت*الله حق*شناس دستور دادند تا براي حل مشكلات ديني و رسيدگي به امور شرعي آن مسجد، به تهران عزيمت كنند.
در اين زمينه ايشان خود مي*فرمايند: «مردم به قم آمدند و تقاضاي كسي را فرمودند. مرحوم امام خميني قدس سره كه آن روز در محضر آقاي بروجردي بودند و نسبتشان به حقير چون پدري به فرزند بود به من فرموند شما برويد و از آيت*الله بروجردي هم درخواست كردند كه ايشان هم حكم كنند. ايشان هم حكم فرمودند.
حس كنجكاوي و مقام گستاخي فرزند به پدر باعث شد كه عرضه داشتم: آقا چرا خودتان تشريف نمي*بريد؟ حضرت امام فرمودند: مردم گفته*اند عبدالكريم. (عين عبارت ايشان است) به جدّم اگر مي*گفتند روح*الله من پيشقدم مي*شدم.»
بالاخره ايشان به تهران آمدند و تا پايان عمر به تهذيب نفس جوانان و اهل علم و طلاب و كسبه مشغول بودند. ايشان مدتي نيز رئيس مدرسه فيلسوف*الدوله و سپهسالار قديم (شهيد بهشتي فعلي) بودند و در آنجا به تدريس مكاسب و كفايه در فقه و اصول و منظومه سبزواري در حكمت همت داشتند.
محمد شريف رازي در كتاب خود به نام گنجينه دانشمندان مي*فرمايند: «بعد از وفات آيت*الله بروجردي مؤمنين مسجد مزبور كه غالبا از مقدسين و اخيار تهرانند به قم آمدند و از آيت*الله بروجردي تقاضا كردند ايشان را بجاي آن مرحوم (شيخ زاهد تهراني) براي امامت آن مسجد انتصاب و اعزام فرمايند.
ايشان حسب*الامر آيت*اللهي به تهران عزيمت و تا حال حاضر در مسجد مزبور اقامه جماعت و هم به تدريس فقه و اصول و معقول در مدرسه سپهسالار قديم و خدمات ديني ديگر اشتغال دارند و نزديك چهل سال است كه اين نگارنده ايشان را مي*شناسم و حقا داراي مقام فضل و دانش و تقوا و پاكدامني و بي*آلايشي موصوف و در تربيت و تهذيب اخلاق جوانان محيط خود بسيار ساعي هستند تربيت يافتگان او در بازار و حوزه*هاي علمي قم و تهران و مشهد بسيار هستند و از روز آشنايي تاكنون مكروهي از وي نديده*ام .»
* هشياري و آگاهي
آيت*الله حق*شناس با وجود مشغله فراوان در امور شرعي و دروس حوزوي و تدريس كتب فني از مسائل روز و سياسي بي خبر نبودند و دقت خاصي داشتند.
مي*فرمودند: «با شروع جنگ تحميلي اين شبه براي من ايجاد شد كه مبادا در جبهه به من نياز باشد به خدمت امام راحل مشرف شدم آيت*الله شهيد صدوقي هم در مجلس حضور داشتند. من دو وجبي زعيم عاليقدر بودم گفتم: بنده مدرس حوزه و امام جماعت مسجد امين*الدوله هستم. اگر چنانچه وظيفه طور ديگر است دستور مي*فرماييد به جبهه بروم. امام فرمودند: مگر تو مي*تواني تفنگ بلند كني؟ گفتم: بنده يكبار تفنگ بلند كردم و گلنگدن را كشيدم و ماشه را چكاندم به جاي اينكه من تفنگ را نگه دارم تفنگ مرا مسافتي عقب برد. امام تبسمي كردند و اظهار داشتند: جبهه تو همان مدرسه است و مسجد امين الدوله.»
يكي از شاگردان اين عالم مي*گويد:«در آن سالي كه حرم مطهر رضوي توسط منافقين كور دل مورد انفجار ناجوانمردانه قرار گرفت سراسيمه به مسجد امين*الدوله رفتم زيرا از ارادت خاص و عنايت ويژه ايشان به امام هشتم مطلع بودم و نگران آشفتگي روحي استاد حق شناس شدم. اما وقتي به آنجا رسيدم و چهره آرام آيت*الله حق*شناس را ديدم از نگراني*ام كمي كاسته شد. ايشان آرام فرمودند: مقام امام رضا عليه السلام چنان رفيع است كه با اين حركت*هاي مذبوحانه چيزي از شؤون ايشان كاسته نمي*شود.»
* آثار آيت*الله حق*شناس
آثار قدمي و عملي ايشان با وجود تربيت شاگردان بسيار، كم نيست، ولي چند اثر قلمي و علمي نيز از معظم*له موجود است:
1- رساله*اي در ارث زوجه
2- تقريرات فقه مرحوم آيت*الله حُجت
3- تقريرات اصول آيت*الله خوانساري
4- تقريرات فقه و اصول آيت*الله بروجردي
* وفات
آيت*الله حق*شناس كه از اوايل خردادماه به علت بيماري ريوي در بيمارستان پارسيان تهران بستري بود، صبح امروز دار فاني را وداع گفت و پيكر مطهرش فردا صبح ساعت 8 از مقابل مدرسه عالي شهيد مطهري تشييع مي*شود.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.