موسى حسينى راوندى:اگر فقط فارغ*التحصيل بعضى رشته*هاى فنى مهندسى باشيد، آنوقت مي*توانيد بدون هيچ زحمتى و تنها با اجاره دادن مدركتان، چند ميليونى به جيب بزنيد!
هميشه هر حكم يا قانوني، استثناهايى هم دارد و ملت مي*گردند ببينند چطور مي*شود قضيه را پيچاند؛ چطور مي*شود نقضش كرد. مثلا هميشه گفته*اند مدركت را بگذار در كوزه آبش را بخور.
اين جمله قصار، *حكايت از اين نكته اساسى دارد كه چيزى كه به وفور در اين مملكت يافت مي*شود، فارغ*التحصيل بيكار است و شما هم دلت را به مدرك ليسانست خوش نكن عزيز! يعنى اينكه با اين مدرك دو زار هم كف دستت نمي*گذارند.
اما همين قضيه هم استثنا دارد؛ اگر فقط فارغ*التحصيل بعضى رشته*هاى فنى مهندسى باشيد، آن وقت مي*توانيد بدون هيچ زحمتى و تنها با اجاره دادن مدركتان، چند ميليونى به جيب بزنيد! اين گزارش درباره يكى از عجيب*ترين راه*هاى گرفتن كره از آب مدرك*هاى سابقا بي*بخار دانشگاهى است.
كافى است فارغ*التحصيل يكى از رشته*هاى مكانيك، برق، زمين*شناسى و خصوصا فارغ*التحصيل رشته عمران باشيد تا با يك تلفن ناقابل و قدم*رنجه*اى كوچك به يكى از هزاران شركت پيمانكاري، در كمال عزت و احترام به استخدام شركت مذكور دربياييد!
تعجب هم دارد! بالاخره در روزگار قحطى كار، اينكه بدون عجز و التماس و پارتي*بازى و در به درى و به راحتى آب خوردن به استخدام يك شركت عمرانى در بيايى و اسمت را به عنوان يكى از مهندسين شركت ثبت كنند بيشتر شبيه يك لطيفه يا خواب است. اما در اين گزارش، نه قرار است براى شما جوك تعريف كنيم و نه خوابتان را تعبير!
تلفنتان را برداريد و قسمت استخدام يكى از نيازمندي*هاى روزنامه*ها را جلويتان باز كنيد تا ببينيد چه گوهرى را گذاشته*ايد روى تاقچه خاك بخورد. ,دعوت از مهندسين عمران، مكانيك، برق و... جهت رتبه*بندى شركت، با بهترين شرايط,، ,مهندس عمران يك ميليون و دويست هزار تومان, بشتابيد!
مهندس اجاره*اى
اگر فارغ*التحصيل زمين*شناسى باشيد، مي*توانيد بين 300 تا 500 هزار تومان روى مدركتان حساب كنيد. مهندس برق بين 200 تا 400 و مكانيك بين 500 تا 700 هزار تومان. مهندسين عمران هم از 800 هزار تا يك ميليون و 200 هزار تومان را نقدا جزو دارايي*هاى خود حساب كنند. اين حداقل*هاى ماجراست و البته براى كسانى كه 3 سال سابقه كار و بيمه هم داشته باشند. بدون بيمه و سابقه، اين مقادير كمتر مي*شود!
, اگر شركت*هاى پيمانكارى مثلا مي*خواهند قراردادى بالاى 400 ميليون تومان ببندند. براى اين كار نياز به رتبه دارند. در چنين وضعيتى اگر خودمان مهندس داشته باشيم كه هيچ وگر نه با دوستانى مثل شما قرارداد مي*بنديم و شما به صورت صورى مي*شويد جزو مهندسين شركت ما. مدركتان را در اختيار ما قرار مي*دهيد و ما هم با شما قراردادى مي*بنديم و برحسب مدرك تحصيلي*تان، مبلغ موردنظر را تقديمتان مي*كنيم. مدت قراردادها در تهران يك ساله است و طى اين مدت نمي*توانيد جاى ديگرى از مدركتان استفاده كنيد. ان*شاءالله پس از اتمام قراردادتان با شركت* ما، مي*توانيد برويد با شركت*هاى ديگر هم قرارداد ببنديد!,
اينها توضيحات منشى مودب يكى از شركت*هاى پيمانكارى است.
خانم منشى در كمال احترام و خونسردى توضيحات مفصل*ترى درخصوص اين ,معامله پرسود دو طرفه, مي*دهد و بعد هم مدارك مورد نياز را رديف مي*كند؛ ,اصل مدرك، كپى آن، كپى شناسنامه، سوابق بيمه*اى و كارت ملى,.
و البته يك توضيح ضرورى: ,سابقه بيمه هم نداشته باشى مشكلى نيست. فايل مربوط به مهندسين بي*سابقه*مان هم باز است. شما تشريف بياوريد اينجا. توضيحات بيشتر را خدمتتان عرض مي*كنم,.
بزخرها
بد نيست آدم قبل از مراجعه به اين شركت*ها مظنه بازار را در بياورد. اختلاف قيمت*ها مشكوك مي*زند و به نظر مي*رسد مي*شود پول بيشترى هم به جيب زد. كافى است بفهمند توى باغ نيستى. مدركت را بزخر مي*كنند مي*رود پى كارش!
- مدرك شما را 300 هزار تومان مي*خريم.
- اختيار داريد! الان با جاى ديگرى تماس گرفته بودم. مي*گفتند براى مهندسى مكانيك 700-750 هزار تومان مي*دهند.
وقتى خانم منشى مي*بيند رنج بازار دستت است ديالوگش را عوض مي*كند: ,چند لحظه گوشى, و بعد تلفن را حواله مي*كند به ,آقاى مهندس,. ,عذر مي*خواهم، گويا اشتباهى پيش آمده، ما براى مدرك شما 800 هزار تومان پرداخت مي*كنيم. خانم منشى فكر كرده بودند سابقه كار نداريد...,
بازار اجاره مدرك*ها آن قدر پرمايه (فقط از لحاظ مادى البته) است كه هر مهندسى را وسوسه مي*كند.
آخرين اطلاعات حاكى از اين است كه راه*هايى هم وجود دارد كه دارندگان مدارك تحصيلى مذكور بتوانند همزمان با 2 شركت پيمانكارى وارد معامله شوند؛ يك شركت در تهران، يك شركت هم در شهرستان: ,ما مدرك شما را به مدت يك سال در اختيار مي*گيريم. البته كپى برابر با اصل مدركتان را. وقتى مدركتان را گرفتيم و رتبه*مان را به دست آورديم ظرف 3-2 ماه قراردادهايمان را مي*بنديم.
اما به هر حال تا يك سال نمي*توانيد در تهران از مدركتان استفاده كنيد. ولى در همين مدت، *مي*توانيد برويد با يك شركت پيمانكارى در شهرستان هم قرارداد ببنديد و مدركتان را هم در اختيار آنها بگذاريد,.
حالش را برديد؟ قيمت شهرستان*ها هم قيمت*هاى بدى نيست. فقط در شهرهاى كوچك كه كلا بازار اين شركت*ها رونق چندانى ندارد، قيمت*ها پايين مي*آيد. در شهرهايى مثل اهواز و شهركرد كه بازارشان در حد تهران داغ است، قيمت*ها بالاى 600-500 هزار تومان است و در شهرهايى مثل اروميه و زنجان اجاره مدرك*ها مي*آيد زير 450 هزار تومان.
در هر صورت، با يك حساب سرانگشتي، دارندگان مدارك كارشناسى مكانيك يا عمران، با اجاره همزمان مدركشان در تهران و شهرستان*، مي*توانند روى درآمد ماهانه 150 تا 200 هزار تومان حساب كنند! يك ميليون و 200 هزار تومان در تهران و حدود 600 هزار تومان در شهرستان. سرجمع مي*افتد سالانه يك ميليون و 800 هزار تومان در سال. به عبارتي، ماهيانه 180 هزار تومان درآمد خالص بي*زحمت هلو برو تو گلو.
آيا ما را مي*گيرند؟
اينجا حوالى ميدان فاطمى است. سازمان آب كجاست؟ حوالى همان*جا! بايد از نزديك رفت يكى از اين شركت*ها را ديد و مستقيم وارد مذاكره شد. مگر مي*شود كاسه*اى زير نيم*كاسه نباشد و همين جورى به خلق*الله حال بدهند؟ وارد شركت كه مي*شوى برق از كله*ات مي*پرد. بعيد است اينجا يك شركت پيمانكارى- عمرانى باشد. يك ميز تحرير كه رويش يك كامپيوتر گذاشته*اند و يك فايل 5 طبقه و چند تا صندلى فلزي، تمام دارايى اين شركت است! به اضافه يك آشپزخانه كوچك و اتاق كوچك ديگرى كه گويا آقاى مدير گهگاه آنجا مي*نشيند.
با قيمت*هايى كه دستت آمده وسوسه مي*شوى كه به جاى مهندس مكانيك، خودت را مهندس عمران جا بزنى. قيمت: يك ميليون. ,مداركتان همراهتان هست؟, ,مشكلى نيست. فقط مي*خواستم سؤال كنم اگر خداى نكرده شركت شما ورشكست شد، اگر به هر ترتيبى هر مشكل ديگرى پيش آمد (قبول كنيد كه نمي*شود مستقيم بهشان گفت اگر كلاهبردار از آب درآمديد!) تكليف من چه مي*شود؟ بالاخره شما با مدارك ما رفته*ايد سازمان مديريت، رتبه*تان را گرفته*ايد. نمي*آيند ما را بگيرند؟,
,به هيچ وجه مشكلى براى شما پيش نمي*آيد. شما جزو سهامداران شركت محسوب نمي*شويد. پس در سود و زيان شركت سهيم نيستيد. خيالتان راحت,.
اما خيالتان اصلا راحت نباشد، چون پايتان حسابى گير است. (براى توضيح بيشتر به همين گفت*وگوى بغلى با معاون وزير مسكن مراجعه كنيد.)
اما شمايى كه تا اينجاى گزارش را خوانده*ايد، شد يك بار از خودتان سؤال كنيد اينها چه شركت*هاى عمرانى و پيمانكارى هستند كه 2 تا مهندس در شركتشان ندارند؟ گيريم كه با مدارك ديگران، رتبه*شان را هم گرفتند و توانستند براساس اين رتبه*ها قراردادهاى ميليونى و ميلياردى هم ببندند.
با كدام نيروى متخصص و مهندس و دفتر و دستك و تجهيزات مي*خواهند زمين مردم را آباد كنند؟ اينجاست كه تق قضيه درمي*آيد: ,اينها اكثرا دلال هستند نه شركت*هاى پيمانكارى حقيقى. قراردادها را هم دست دوم مي*كنند؛ يعنى مي*آيند با مدارك تحصيلى ديگران رتبه*هاى لازم را براى اخذ قراردادهاى پيمانكارى به دست مي*آورند. بعد براى پروژه*هاى 400 ميليون به بالا قرارداد مي*بندند و قرارداد مذكور را مي*فروشند به شركت*هاى پيمانكارى حقيقى! خيلى از اينها اسمشان شركت*هاى پيمانكارى است ولى جز دلالي، كارى بلد نيستند. البته همين كار هم كم برايشان سودآور نيست,.
اينها را يك مهندس جوان مي*گويد كه قصد دارد به همراه دوستانش براى رتبه 5 شركتش اقدام كند. (قضيه اينكه اين رتبه*بندي*ها اصلا به چه درد مي*خورد را هم در باكس همين صفحه بخوانيد.)
به هر حال، هميشه هر حكم قانونى استثنا هم دارد. تا اطلاع ثانوى هم براى فارغ*التحصيلان برخى رشته*هاى فنى- مهندسي، مثل ,مدركت را بگذار در كوزه آبش را بخور,، مرد. نامبردگان مي*توانند گرد و خاك مدركشان را بگيرند و بروند باهاش آب هلو نوش جان كنند.
قضيه رتبه*بندى شركت*ها چى هست؟
معيارها و قوانينى وجود دارد كه طبق آن مي*آيند و شركت*هاى پيمانكارى را رتبه*بندى مي*كنند. برخلاف بوندسليگا هم كه بيشترين امتياز براى بازيكنان، 5 است، شركت*ها پايين*ترين رتبه و گريدشان 5 و بيشترين و بالاترين رتبه*شان يك است.
به اين ترتيب كه سازمان مديريت و برنامه*ريزى توان انسانى (تعداد مهندسين)، فني، مالي، سابقة اجرايى و قراردادها و... شركت*ها را بررسى مي*كند و سرجمع امتيازى برايشان منظور مي*كند كه مي*شود رتبه آنها. تفاوت رتبه5 و يك هم در سقف قراردادهايى است كه اين شركت*ها مي*توانند ببندند.
براى مثال، شركت*ها با گريد5 نهايتا مي*توانند تا سقف 750 ميليون تومان قرارداد منعقد كنند. از اين به بعد و براى رتبه*هاى 4، 3، 2 و 1 ديگر بيشتر به فعاليت*هاى شركت*ها بستگى دارد و سقف قراردادها به 20ميليارد به بالا هم مي*رسد.
فقط اينكه همه صحبت*ها براى شركت*ها مثل كارت پايان خدمت است؛ يعنى شركت*ها تا زمانى كه نخواهند وارد مناقصه*هاى دولتى شوند، اساسا نيازى به اين رتبه*ها و اين جنگولك*بازي*ها ندارند. اما همين*كه بخواهند قرارداد دولتى ببندند، كارشان گير رتبه*بندى مي*افتد. ملاحظه مي*كنيد كه صحبت، صحبت قراردادهاى ميلياردى است. پس پرداخت يك ميليون بابت مدرك شما هم چندان برايشان سنگين نيست.
مسئوليت پاى خودتان است
مهندس خواجه*دلويي، معاون مسكن و ساختمان وزارت مسكن به اين مهندسان جوان اطمينان*خاطر مي*دهد اگر شركتى كه از مدركشان استفاده مي*كند تخلف داشته باشد، پاى آنها هم گير است!
آقاى مهندس! شركت*ها و آدم*هاى فعال در بخش ساختمان اگر تخلف داشته باشند، با چه جريمه*اى مواجه مي*شوند؟
در نظام مهندسى هركس كه از وزارت مسكن پروانه اشتغال گرفته باشد، در برابر كار و پروژه*هايى كه انجام مي*دهد، مسئول است؛ چه شخصيت حقيقى و چه حقوقى باشد و تخلف ممكن است موجب لغو پروانه اشتغال يا فعاليت شركت، عدم تمديد آن و دريافت تذكر شود.
درمورد شركت*ها يا همان شخصيت*هاى حقوقي، بالاخره پاى كى گير است؟
مديرعامل يك شركت مهندسى خودش بايد مهندس و داراى پروانه اشتغال باشد. او اولين نفر مسئول در شركت است. اما هنگام بروز تخلف مهندسان مرتبط با آن و مديرعامل به شوراى انتظامى سازمان نظام مهندسى فراخوانده مي*شوند. مثلا اگر تخلف در بخش سازه ساختمان صورت گرفته باشد، فقط مهندسان سازه*اى كه مدارك مرتبط را امضا كرده*اند، به همراه مديرعامل بايد پاسخگو باشند.
اين جرائم جنبه كارى دارد يا قضايى هم هست؟
فعلا جرائم مهندسى حالت قضايى پيدا نكرده مگر در مواردى كه منجر به خسارت مالى يا جانى شود و شاكى پيدا كند. اما در تدوين سياست*هاى كلى نظام مربوط به پيشگيرى از سوانح ساختماني، پيش*بينى شده است كه تخلف ساختمانى جرم محسوب شود.
هميشه هر حكم يا قانوني، استثناهايى هم دارد و ملت مي*گردند ببينند چطور مي*شود قضيه را پيچاند؛ چطور مي*شود نقضش كرد. مثلا هميشه گفته*اند مدركت را بگذار در كوزه آبش را بخور.
اين جمله قصار، *حكايت از اين نكته اساسى دارد كه چيزى كه به وفور در اين مملكت يافت مي*شود، فارغ*التحصيل بيكار است و شما هم دلت را به مدرك ليسانست خوش نكن عزيز! يعنى اينكه با اين مدرك دو زار هم كف دستت نمي*گذارند.
اما همين قضيه هم استثنا دارد؛ اگر فقط فارغ*التحصيل بعضى رشته*هاى فنى مهندسى باشيد، آن وقت مي*توانيد بدون هيچ زحمتى و تنها با اجاره دادن مدركتان، چند ميليونى به جيب بزنيد! اين گزارش درباره يكى از عجيب*ترين راه*هاى گرفتن كره از آب مدرك*هاى سابقا بي*بخار دانشگاهى است.
كافى است فارغ*التحصيل يكى از رشته*هاى مكانيك، برق، زمين*شناسى و خصوصا فارغ*التحصيل رشته عمران باشيد تا با يك تلفن ناقابل و قدم*رنجه*اى كوچك به يكى از هزاران شركت پيمانكاري، در كمال عزت و احترام به استخدام شركت مذكور دربياييد!
تعجب هم دارد! بالاخره در روزگار قحطى كار، اينكه بدون عجز و التماس و پارتي*بازى و در به درى و به راحتى آب خوردن به استخدام يك شركت عمرانى در بيايى و اسمت را به عنوان يكى از مهندسين شركت ثبت كنند بيشتر شبيه يك لطيفه يا خواب است. اما در اين گزارش، نه قرار است براى شما جوك تعريف كنيم و نه خوابتان را تعبير!
تلفنتان را برداريد و قسمت استخدام يكى از نيازمندي*هاى روزنامه*ها را جلويتان باز كنيد تا ببينيد چه گوهرى را گذاشته*ايد روى تاقچه خاك بخورد. ,دعوت از مهندسين عمران، مكانيك، برق و... جهت رتبه*بندى شركت، با بهترين شرايط,، ,مهندس عمران يك ميليون و دويست هزار تومان, بشتابيد!
مهندس اجاره*اى
اگر فارغ*التحصيل زمين*شناسى باشيد، مي*توانيد بين 300 تا 500 هزار تومان روى مدركتان حساب كنيد. مهندس برق بين 200 تا 400 و مكانيك بين 500 تا 700 هزار تومان. مهندسين عمران هم از 800 هزار تا يك ميليون و 200 هزار تومان را نقدا جزو دارايي*هاى خود حساب كنند. اين حداقل*هاى ماجراست و البته براى كسانى كه 3 سال سابقه كار و بيمه هم داشته باشند. بدون بيمه و سابقه، اين مقادير كمتر مي*شود!
, اگر شركت*هاى پيمانكارى مثلا مي*خواهند قراردادى بالاى 400 ميليون تومان ببندند. براى اين كار نياز به رتبه دارند. در چنين وضعيتى اگر خودمان مهندس داشته باشيم كه هيچ وگر نه با دوستانى مثل شما قرارداد مي*بنديم و شما به صورت صورى مي*شويد جزو مهندسين شركت ما. مدركتان را در اختيار ما قرار مي*دهيد و ما هم با شما قراردادى مي*بنديم و برحسب مدرك تحصيلي*تان، مبلغ موردنظر را تقديمتان مي*كنيم. مدت قراردادها در تهران يك ساله است و طى اين مدت نمي*توانيد جاى ديگرى از مدركتان استفاده كنيد. ان*شاءالله پس از اتمام قراردادتان با شركت* ما، مي*توانيد برويد با شركت*هاى ديگر هم قرارداد ببنديد!,
اينها توضيحات منشى مودب يكى از شركت*هاى پيمانكارى است.
خانم منشى در كمال احترام و خونسردى توضيحات مفصل*ترى درخصوص اين ,معامله پرسود دو طرفه, مي*دهد و بعد هم مدارك مورد نياز را رديف مي*كند؛ ,اصل مدرك، كپى آن، كپى شناسنامه، سوابق بيمه*اى و كارت ملى,.
و البته يك توضيح ضرورى: ,سابقه بيمه هم نداشته باشى مشكلى نيست. فايل مربوط به مهندسين بي*سابقه*مان هم باز است. شما تشريف بياوريد اينجا. توضيحات بيشتر را خدمتتان عرض مي*كنم,.
بزخرها
بد نيست آدم قبل از مراجعه به اين شركت*ها مظنه بازار را در بياورد. اختلاف قيمت*ها مشكوك مي*زند و به نظر مي*رسد مي*شود پول بيشترى هم به جيب زد. كافى است بفهمند توى باغ نيستى. مدركت را بزخر مي*كنند مي*رود پى كارش!
- مدرك شما را 300 هزار تومان مي*خريم.
- اختيار داريد! الان با جاى ديگرى تماس گرفته بودم. مي*گفتند براى مهندسى مكانيك 700-750 هزار تومان مي*دهند.
وقتى خانم منشى مي*بيند رنج بازار دستت است ديالوگش را عوض مي*كند: ,چند لحظه گوشى, و بعد تلفن را حواله مي*كند به ,آقاى مهندس,. ,عذر مي*خواهم، گويا اشتباهى پيش آمده، ما براى مدرك شما 800 هزار تومان پرداخت مي*كنيم. خانم منشى فكر كرده بودند سابقه كار نداريد...,
بازار اجاره مدرك*ها آن قدر پرمايه (فقط از لحاظ مادى البته) است كه هر مهندسى را وسوسه مي*كند.
آخرين اطلاعات حاكى از اين است كه راه*هايى هم وجود دارد كه دارندگان مدارك تحصيلى مذكور بتوانند همزمان با 2 شركت پيمانكارى وارد معامله شوند؛ يك شركت در تهران، يك شركت هم در شهرستان: ,ما مدرك شما را به مدت يك سال در اختيار مي*گيريم. البته كپى برابر با اصل مدركتان را. وقتى مدركتان را گرفتيم و رتبه*مان را به دست آورديم ظرف 3-2 ماه قراردادهايمان را مي*بنديم.
اما به هر حال تا يك سال نمي*توانيد در تهران از مدركتان استفاده كنيد. ولى در همين مدت، *مي*توانيد برويد با يك شركت پيمانكارى در شهرستان هم قرارداد ببنديد و مدركتان را هم در اختيار آنها بگذاريد,.
حالش را برديد؟ قيمت شهرستان*ها هم قيمت*هاى بدى نيست. فقط در شهرهاى كوچك كه كلا بازار اين شركت*ها رونق چندانى ندارد، قيمت*ها پايين مي*آيد. در شهرهايى مثل اهواز و شهركرد كه بازارشان در حد تهران داغ است، قيمت*ها بالاى 600-500 هزار تومان است و در شهرهايى مثل اروميه و زنجان اجاره مدرك*ها مي*آيد زير 450 هزار تومان.
در هر صورت، با يك حساب سرانگشتي، دارندگان مدارك كارشناسى مكانيك يا عمران، با اجاره همزمان مدركشان در تهران و شهرستان*، مي*توانند روى درآمد ماهانه 150 تا 200 هزار تومان حساب كنند! يك ميليون و 200 هزار تومان در تهران و حدود 600 هزار تومان در شهرستان. سرجمع مي*افتد سالانه يك ميليون و 800 هزار تومان در سال. به عبارتي، ماهيانه 180 هزار تومان درآمد خالص بي*زحمت هلو برو تو گلو.
آيا ما را مي*گيرند؟
اينجا حوالى ميدان فاطمى است. سازمان آب كجاست؟ حوالى همان*جا! بايد از نزديك رفت يكى از اين شركت*ها را ديد و مستقيم وارد مذاكره شد. مگر مي*شود كاسه*اى زير نيم*كاسه نباشد و همين جورى به خلق*الله حال بدهند؟ وارد شركت كه مي*شوى برق از كله*ات مي*پرد. بعيد است اينجا يك شركت پيمانكارى- عمرانى باشد. يك ميز تحرير كه رويش يك كامپيوتر گذاشته*اند و يك فايل 5 طبقه و چند تا صندلى فلزي، تمام دارايى اين شركت است! به اضافه يك آشپزخانه كوچك و اتاق كوچك ديگرى كه گويا آقاى مدير گهگاه آنجا مي*نشيند.
با قيمت*هايى كه دستت آمده وسوسه مي*شوى كه به جاى مهندس مكانيك، خودت را مهندس عمران جا بزنى. قيمت: يك ميليون. ,مداركتان همراهتان هست؟, ,مشكلى نيست. فقط مي*خواستم سؤال كنم اگر خداى نكرده شركت شما ورشكست شد، اگر به هر ترتيبى هر مشكل ديگرى پيش آمد (قبول كنيد كه نمي*شود مستقيم بهشان گفت اگر كلاهبردار از آب درآمديد!) تكليف من چه مي*شود؟ بالاخره شما با مدارك ما رفته*ايد سازمان مديريت، رتبه*تان را گرفته*ايد. نمي*آيند ما را بگيرند؟,
,به هيچ وجه مشكلى براى شما پيش نمي*آيد. شما جزو سهامداران شركت محسوب نمي*شويد. پس در سود و زيان شركت سهيم نيستيد. خيالتان راحت,.
اما خيالتان اصلا راحت نباشد، چون پايتان حسابى گير است. (براى توضيح بيشتر به همين گفت*وگوى بغلى با معاون وزير مسكن مراجعه كنيد.)
اما شمايى كه تا اينجاى گزارش را خوانده*ايد، شد يك بار از خودتان سؤال كنيد اينها چه شركت*هاى عمرانى و پيمانكارى هستند كه 2 تا مهندس در شركتشان ندارند؟ گيريم كه با مدارك ديگران، رتبه*شان را هم گرفتند و توانستند براساس اين رتبه*ها قراردادهاى ميليونى و ميلياردى هم ببندند.
با كدام نيروى متخصص و مهندس و دفتر و دستك و تجهيزات مي*خواهند زمين مردم را آباد كنند؟ اينجاست كه تق قضيه درمي*آيد: ,اينها اكثرا دلال هستند نه شركت*هاى پيمانكارى حقيقى. قراردادها را هم دست دوم مي*كنند؛ يعنى مي*آيند با مدارك تحصيلى ديگران رتبه*هاى لازم را براى اخذ قراردادهاى پيمانكارى به دست مي*آورند. بعد براى پروژه*هاى 400 ميليون به بالا قرارداد مي*بندند و قرارداد مذكور را مي*فروشند به شركت*هاى پيمانكارى حقيقى! خيلى از اينها اسمشان شركت*هاى پيمانكارى است ولى جز دلالي، كارى بلد نيستند. البته همين كار هم كم برايشان سودآور نيست,.
اينها را يك مهندس جوان مي*گويد كه قصد دارد به همراه دوستانش براى رتبه 5 شركتش اقدام كند. (قضيه اينكه اين رتبه*بندي*ها اصلا به چه درد مي*خورد را هم در باكس همين صفحه بخوانيد.)
به هر حال، هميشه هر حكم قانونى استثنا هم دارد. تا اطلاع ثانوى هم براى فارغ*التحصيلان برخى رشته*هاى فنى- مهندسي، مثل ,مدركت را بگذار در كوزه آبش را بخور,، مرد. نامبردگان مي*توانند گرد و خاك مدركشان را بگيرند و بروند باهاش آب هلو نوش جان كنند.
قضيه رتبه*بندى شركت*ها چى هست؟
معيارها و قوانينى وجود دارد كه طبق آن مي*آيند و شركت*هاى پيمانكارى را رتبه*بندى مي*كنند. برخلاف بوندسليگا هم كه بيشترين امتياز براى بازيكنان، 5 است، شركت*ها پايين*ترين رتبه و گريدشان 5 و بيشترين و بالاترين رتبه*شان يك است.
به اين ترتيب كه سازمان مديريت و برنامه*ريزى توان انسانى (تعداد مهندسين)، فني، مالي، سابقة اجرايى و قراردادها و... شركت*ها را بررسى مي*كند و سرجمع امتيازى برايشان منظور مي*كند كه مي*شود رتبه آنها. تفاوت رتبه5 و يك هم در سقف قراردادهايى است كه اين شركت*ها مي*توانند ببندند.
براى مثال، شركت*ها با گريد5 نهايتا مي*توانند تا سقف 750 ميليون تومان قرارداد منعقد كنند. از اين به بعد و براى رتبه*هاى 4، 3، 2 و 1 ديگر بيشتر به فعاليت*هاى شركت*ها بستگى دارد و سقف قراردادها به 20ميليارد به بالا هم مي*رسد.
فقط اينكه همه صحبت*ها براى شركت*ها مثل كارت پايان خدمت است؛ يعنى شركت*ها تا زمانى كه نخواهند وارد مناقصه*هاى دولتى شوند، اساسا نيازى به اين رتبه*ها و اين جنگولك*بازي*ها ندارند. اما همين*كه بخواهند قرارداد دولتى ببندند، كارشان گير رتبه*بندى مي*افتد. ملاحظه مي*كنيد كه صحبت، صحبت قراردادهاى ميلياردى است. پس پرداخت يك ميليون بابت مدرك شما هم چندان برايشان سنگين نيست.
مسئوليت پاى خودتان است
مهندس خواجه*دلويي، معاون مسكن و ساختمان وزارت مسكن به اين مهندسان جوان اطمينان*خاطر مي*دهد اگر شركتى كه از مدركشان استفاده مي*كند تخلف داشته باشد، پاى آنها هم گير است!
آقاى مهندس! شركت*ها و آدم*هاى فعال در بخش ساختمان اگر تخلف داشته باشند، با چه جريمه*اى مواجه مي*شوند؟
در نظام مهندسى هركس كه از وزارت مسكن پروانه اشتغال گرفته باشد، در برابر كار و پروژه*هايى كه انجام مي*دهد، مسئول است؛ چه شخصيت حقيقى و چه حقوقى باشد و تخلف ممكن است موجب لغو پروانه اشتغال يا فعاليت شركت، عدم تمديد آن و دريافت تذكر شود.
درمورد شركت*ها يا همان شخصيت*هاى حقوقي، بالاخره پاى كى گير است؟
مديرعامل يك شركت مهندسى خودش بايد مهندس و داراى پروانه اشتغال باشد. او اولين نفر مسئول در شركت است. اما هنگام بروز تخلف مهندسان مرتبط با آن و مديرعامل به شوراى انتظامى سازمان نظام مهندسى فراخوانده مي*شوند. مثلا اگر تخلف در بخش سازه ساختمان صورت گرفته باشد، فقط مهندسان سازه*اى كه مدارك مرتبط را امضا كرده*اند، به همراه مديرعامل بايد پاسخگو باشند.
اين جرائم جنبه كارى دارد يا قضايى هم هست؟
فعلا جرائم مهندسى حالت قضايى پيدا نكرده مگر در مواردى كه منجر به خسارت مالى يا جانى شود و شاكى پيدا كند. اما در تدوين سياست*هاى كلى نظام مربوط به پيشگيرى از سوانح ساختماني، پيش*بينى شده است كه تخلف ساختمانى جرم محسوب شود.


Comment